Krajša oblika izobraževanje

Podpora osnovnošolcem z disleksijo, disortografijo in disgrafijo

IZVAJALKE/IZVAJALCI:

dr. Tanja Černe, prof. def. DPO in FIBO (vodja izobraževanja), Kristina Čižman, prof. spec. in reh. ped., dr. Mateja Hudoklin, univ. dipl. psih., spec. klin. psih., dr. Marko Kalan, prof. def. DPO in FIBO in Herta Stojanović Filiplić, prof. def., log., spec. klin. log.

VSEBINA:

Opis izobraževanja (vsebina, namen, cilji, metoda dela): Udeleženci bodo spoznali vzročnost, pojavnost in sopojavnost, zlasti z govorno-jezikovno motnjo ter značilne simptome disleksije, disortografije in disgrafije v osnovnošolskem izobraževanju. Poudarek bo na simptomih, ki se izkazujejo na razredni stopnji. Seznanili se bodo s sekundarnimi čustvenimi težavami, konceptom pomoči ter nekaterimi načini učne, specialnopedagoške, kliničnopsihološke in kliničnologopedske pomoči učencem ter strategijami samopodpore učiteljem.


Vsebina:

Kaj so disleksija, disortografija in disgrafija? Pojavne oblike skozi različna obdobja osnovnošolskega izobraževanja ter sopojavne motnje (dr. Tanja Černe)

Nevrobiološki vzroki in kognitivni vidiki pojavnosti disleksije, disortografije in disgrafije (dr. Mateja Hudoklin)

Vpliv govorno-jezikovnih motenj na pojavnost disleksije, disortografije in disgrafije ter načini razvijanja in krepitve odstopajočih govorno-jezikovnih spretnosti (Herta Filiplić Stojanović)

Strategije učenja pri disleksiji, disortografiji in disgrafiji (dr. Tanja Černe)

Kako pri svojem delu v razredu uresničevati 5-stopenjski model pomoči učencem z disleksijo, disortografijo in disgrafijo? (dr. Marko Kalan)

Specialnopedagoški pristopi pri delu učenci z disleksijo, disortografijo in disgrafijo ter opredelitev prilagoditev pri pouku (Kristina Čižman)

Strategije psihološke podpore učencev z disleksijo, disortografijo in disgrafijo (dr. Mateja Hudoklin)

Strategije samopodpore učiteljev pri delu z učenci z disleksijo, disortografijo in disgrafijo ter strategije pomoči učencem (dr. Tanja Černe)


ORGANIZACIJA:

Časovni potek izvedbe, število srečanj: Izobraževanje bo izvedeno v treh srečanjih po 4 ure, v skupnem obsegu 12 ur. Srečanja bodo potekala ob petkih med 10.30 in 14.00 (10. 1. 2025, 24. 1. 2025 in 7. 2. 2025).

Prijave: do 3. 1. 2025 oz. do zasedbe mest. Sprejeli bomo 20 udeležencev.

Prijava preko spletnega obrazca bo uspešno zabeležena, ko jo boste izpolnili v celoti in se vam bo na koncu izpisal stavek »prijava je oddana«, obenem pa boste na e-mail naslov, ki ste ga posredovali ob prijavi, dobili potrditveni e-mail s strani SCOMS.

V kolikor boste imeli s prijavo težave, nas prosim kontaktirajte na: barbara.zemljak@scoms-lj.si.

PRIJAVA:

Za termin:

ob petkih med 10.30 in 14.00 (10. 1. 2025, 24. 1. 2025 in 7. 2. 2025).